Kytkentä

Asunnon ja verkkoon kytkettävän laitteen välille tarvitaan ethernet-kaapeli. Kaapelin täytyy olla RJ45-liittimillä varustettu suoraankytketty parikaapeli (Ethernet straight through cable).

Huom! Asunnoissa ei ole oletusarvoisesti tarvittavaa ethernet-kaapelia. Joskus aiemmat vuokralaiset jättävät kaapelin, mutta ei aina. Ethernet-kaapeleita voi ostaa mm. kaikista tietokoneliikkeistä.

Tietokoneet yms. toimivat verkossa automaattisesti lähiverkon (Local Area Network, LAN) oletusasetuksia käyttäen, eli automaattisilla TCP/IP-asetuksilla. Verkkojohdon kytkemisen lisäksi ei usein tarvita muita toimenpiteitä. Mikäli verkkoyhteys ei toimi, kannattaa tarkistaa verkkosovittimen ja käyttöjärjestelmän asetukset. Ohjeet eri käyttöjärjestelmille löytyvät navigointivalikosta vasemmalta.

Verkkoliittimet

Yllä oleva kuva näyttää tyypillisen verkkopistorasian TYS:n asunnoissa. Eri asuntojen verkkopistokkeet saattavat poiketa toisistaan. Joissakin huoneistoissa on useita aktiivisa liittimiä ja pienemmissä yksiöissä voi olla vain yksi. Verkkorasioissa tulisi olla tunnistemerkki.

Kaikki TYS:in asunnot ovat valmiiksi kytketyt vähintään yhdellä liittimellä. Muissa kuin yksiöissä voi olla useampiakin liittimiä aktiivisena eri huoneissa. Suuremmissa asunnoissa kuin yksiöissä, useammat liittimet on pyritty aktivoimaan eri huoneisiin, mikäli mahdollista.

Jos epäilet, että liitin on rikki tai et löydä asunnosta yhtään aktiivista verkkoliitintä, ota yhteys kyläverkon ylläpitoon. Mikäli rasian tunnistemerkki puuttuu, rasia tai liitin on löysä/irrallinen/rikki, tee vikailomoitus suoraan TYS:n asukassivujen kautta.

Verkkoliitinpaneeli

Uusissa asuntoloissa sekä remontoiduissa kohteissa on erillinen Ethernet-verkkoliitinpaneeli, joka sijaitsee sulakekaapin yhteydessä tai erillisessä kaapissa lähellä sisäänkäyntiä. Erillinen paneeli löytyy kohteista:

  • Aitiopaikka
  • Haliskylä
  • Ikituuri
  • Yo-talo A
  • Kuunsillan remontoidut asunnot

Talojakamosta asuntoon tuleva kyläverkkoliittymän (internet-yhteys) liitin on merkitty TJ-, ATK-, NOUSU/x.x tai CAT6 -tunnisteella. Asunnossa olevat rasiat ovat joko tunnisteilla MH, OH tai numeroituna. Kyläverkkoyhteyden aktivointi haluttuun huoneeseen onnistuu helposti kytkemällä talojakamo-liittimestä verkkokaapeli haluttuun asunnossa olevaan liittimeen. 0,5m pituinen verkkojohto riittää.