Reititin ja kytkin

Joissain asunnoissa saattaa olla useampi aktiivinen verkkoliitin, joita voi käyttää vapaasti. Aktiivisen verkkoliittimen verkkoyhteyden voi jakaa usealle verkkolaitteelle käyttämällä kytkintä, reititintä tai langatonta tukiasemaa. Edullisin ja helpoin asennettavista on verkkokytkin. Mikäli haluat muodostaa sisäverkkoyhteyden asuntosi verkkolaitteiden välillä, niin kannattaa hankkia reititin. Sisäverkko mahdollistaa suoran liikennöinnin asuntosi verkkolaitteiden kesken, niin etteivät laitteet näy suoraan kyläverkon puolella.

Reititin

Mikäli haluat muodostaa asuntosi verkkolaitteiden välille sisäverkkoyhteyden, niin kannattaa hankkia langaton reititin.

Varmista, että reititin on ethernet-verkkoon sopiva reititin. Laajakaistayhteyksille tarkoitetut VDSL/ADSL-modeemit eivät välttämättä toimi oikein Kyläverkossa.

Asunnon verkkoliittimestä kytketään ethernet-kaapeli reitittimen sisään tulevalle yhteysportille, joka on merkitty ”WAN”- tai ”Internet”-merkinnällä. LAN portteihin, tyypillisesti 4 porttia , liitetään asunnon sisäiset verkkolaitteet (PC, TV jne.) tai ne voivat käyttää reitittimen langatonta yhteyttä (WLAN), mikäli kyseessä on langaton reititin. Oikein kytkettynä reititin saa kyläverkon DHCP-palvelimelta 86.50.*.* -alkuisen IP-osoitteen. Sisäverkon verkkolaitteet puolestaan saavat reitittimeltä yleensä 192.168.*.* -alkuisen IP-osoitteen. Jotkut reitittimet käyttävät myös 10.0.*.* -alkuista osoitealuetta. Sisäverkossa olevat verkkolaitteet voivat kommunikoida keskenään, ilman että niiden liikenne näkyy kyläverkkoon. Kun sisäverkosta liikennöidään ulkomaailmaan, hoitaa reititin viestin eteenpäin NAT-muunnoksella.

Mikäli käytetään langatonta reititintä, huolehdi langattoman verkon salauksesta WPA2- tai uudemmalla WPA3-salausmenetelmällä. Yhteyden salauksella varmistetaan, etteivät ulkopuoliset pääse väärinkäyttämään yhteyttä tai urkkimaan tietoja sisäverkon verkkolaitteilta.

Kytkin

Helpoin ja edullisin tapa jakaa kyläverkkoyhteys usemmalle verkkolaitteelle on kytkin. Kyläverkkokäyttöön sopivat 10/100 Mbit/s nopeudella toimivat verkkokytkimet (Network switch). Toisin kuin reitittimessä, kytkimessä on mallista riippuen vaihteleva määrä pelkkiä ethernet LAN portteja. Tyypillisessä pienessä kytkimessä on viisi porttia.

Kytkimen asennus on helppoa, kytketään vain yksi portti asunnon verkkoliittimeen ethernet-kaapelilla. Jäljelle jäävistä porteista voi vetää kaapelit asunnon verkkolaitteisiin. Kytkimeen kytketyt verkkolaitteet saavat IP-osoitteen suoraan kyläverkon DHCP-palvelimelta, jonka muoto on: 86.50.*.*.