Kyläverkko

Liikenne välitetään kytkimien ja salattujen aliverkkojen kautta, joten käyttäjät eivät voi seurata toistensa liikennettä. Verkon liittymänopeus käyttäjille on kaikissa asuntokohteissa 100 Mbps (megabittiä sekunnissa) sisään- ja ulostulevalle liikenteelle. Talojen väliset runkoyhteydet ovat toteutettu pääsääntöisesti 1000 Mbps valokuituyhteyksillä.

Kiva tietää


Palomuuri

Kyläverkko on eristetty yliopiston verkosta ja internetistä omalla palomuurilla.

Kyläverkon verkkoliittymät on tarkoitettu yhteydenottoihin käyttäjän oman oppilaitoksen IT-järjestelmiin ja tavanomaiseen Internet-käyttöön. Tätä käyttöä tai normaalia nettisurffailua palomuurisuojaus ei millään tavalla estä, mutta kyläverkon ulkopuolelle näkyvien palvelimien ja palvelujen pitäminen kyläverkossa ei ole sallittua eikä edes mahdollista. Et esimerkiksi voi perustaa moninpeli palvelinta, mikäli palvelin edellyttää muiden pelaajien ottavan suoran yhteyden palvelimeen. Palomuuri ei estä pikaviestipalveluiden käyttöä.

Palomuurisäännöt suojaavat kyläverkossa olevat tietokoneet asiattomalta ulkopuoliselta käytöltä, skannailulta sekä siltä, että huolimattomasti asennettu ohjelmisto tietoturvareikineen tai käyttöjärjestelmästä löytyvä heikkous avaisi koko maailmalle pääsyn asukkaan kotiin ja sitä kautta muualle kyläverkkoon. Ulospäin kyläverkko on avoin, eikä ulospäin menevää liikennettä estetä muuten kuin haittaohjelmien osalta. Palomuurisääntöjä ei muuteta käyttäjien pyynnöstä.

Tietojärjestelmien kehittyvää monimuotoista etäkäyttöä tuetaan jatkossakin siten, että kyläverkon koneisiin sallitaan yhteydet ns. turvallisin salatuin protokollin (SSH, IPsec ja OpenVPN). Näitä protokollia varten saa kyläverkoliittymässä olla muualle Internetiin näkyviä palvelinprosesseja, mutta vain liittymänhaltijan ja hänen ruokakuntansa omaa henkilökohtaista etäkäyttöä varten. Palvelut on rakennettava ja suojattava niin, ettei niiden muu käyttö ole mahdollista. Ko. portteihin ei saa sijoittaa muille (rajatullekaan joukolle) tarjottavia palveluja. Niiden käyttö tallentuu palomuurin lokiin ja niistä voidaan tarvittaessa todentaa mahdollinen väärinkäyttö.