Usein Kysyttyjä Kysymyksiä

K: Miten selvitän oman IP-osoitteeni?

V: IP osoitteen tarkistus käy helpoiten komentokehotteesta (terminal / command prompt). Komento ja tuloste eroavat Windows, Linux ja MAC koneilla hieman.

 • Windows: ipconfig /all
 • MAC: ifconfig
 • Linux: ifconfig

Windows koneissa IP osoite tulostuu riville IPv4 Address. Joskus on myös hyvä tietää verkkokortin fyysinen osoite, eli MAC (Media Access Control), joka tulostuu riville Physical Address:

Connection-specific DNS Suffix . : yok.fi
Description . . . . . . . . . . . : Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller
Physical Address. . . . . . . . . : 00-23-54-04-05-06
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 86.50.X.X

MAC ja Linux koneissa komento on sama, mutta tulostus saattaa erota hieman. IP osoite löytyy inet addr riviltä. Verkkokortin MAC osoite puolestaan HWaddr riviltä:

eth0   Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:8d:04:05:06
     inet addr:86.50.X.X Bcast:  Mask: 

Huomaathan, että jos käytät reititintä, niin tietokoneiden osoitteet ovat todennäköisesti sisäverkon IP osoitteita 192.168.X.X. Tuolloin reitittimesi saa kyläverkon 86.50.X.X-muotoisen IP osoitteen ja tekee NAT muunnoksen sisäverkon verkkolaitteille.

K: Langaton yhteyteni pätkii jatkuvasti, missä vika?

V: Langattoman yhteyden takkuilu johtuu melko usein päällekkäisillä radio-kanavilla toimivista reitittimistä. Kokeile vaihtaa langattoman tukiasemasi radio-kanavaa. Langattoman pätkintä saattaa myös johtua huonosti toimivasta tukiasemasta. Tukiasemakin kannattaa joskus käynnistää uudelleen ja puhdistaa suurimmista pölypalloista. Kokeile pätkiikö verkkoyhteys myös kytkemällä tietokone suoraan verkkojohdolla seinärasiaan ja käynnistä se uudelleen. Näin saat selville onko vika reitittimessä vai kyläverkkoyhteyedssä.

K: Peli/ohjelma N ei toimi verkossa, saako portin X auki palomuurista?

V: Ei.

K: Miksei MSN Messenger toimi? Millä ohjelmalla voi soittaa puheluita kyläverkosta?

V: Vanhemmilla MSN Messenger versioilla eivät verkkopuhelut onnistu, koska palomuuri ei pysty seuraamaan sen avaamia äänikanavia. Netmeeting, Skype ja Yahoo Messenger kuulemma toimivat sen sijaan. HUOM! Koska palomuuri estää lähes kaikki kyläverkon ulkopuolelta saapuvat yhteydenotot, pitää pääsääntöisesti soiton aloittavana osapuolena olla kyläverkkokäyttäjä. Tällöin palomuuri sallii paluukanavan ulkopuolelta ja keskustelu onnistuu.

K: En pääse (enää) kirjaston tarjoamiin aineistoihin (esim. NetMOT:iin) kyläverkosta?

V: Kirjaston aineistoihin pääsee nykyään kyläverkosta Nelli-portaalin kautta.

K: Saanko jakaa kyläverkkoliittymääni WLAN-yhteisön X (Fon, Wippies ym.) tukiasemalla?

V: Et saa, sillä kyläverkkoliittymän sopimusehdot kieltävät yhteyden jakamisen muille kuin samaan ruokakuntaan (eli saman vuokrasopimuksen piiriin) kuuluville. Lisätietoa langattoman tukiaseman/reitittimen asennuksesta kyläverkkoon.

K: Voitteko aktivoida asuntoni toisen verkkoliittimen tai siirtää sen toiseen huoneeseen?

V: Pääsääntöisesti liittimen siirtoja tai aktivointeja ei tehdä. Poikkeuksia sääntöön kuitenkin on, eli pätevällä syyllä voi asiasta kysyä kyläverkon ylläpidolta.