Älä kytke ADSL-modeemia kyläverkkoon!
Älä aseta IP-osoitetta käsin!

Kytkentä

Kytkentä

Tietokoneen verkkosovittimen ja asunnon verkkoliittimen välille kytketään liitäntäjohto. Johdon täytyy olla RJ45-liittimillä varustettua suoraankytkettyä parikaapelia (Ethernet straight cable). Tämä on "standardiverkkojohto", jota voi ostaa kaikista tietokoneliikkeistä tai IT-palvelupisteen tiskiltä. Ristiinkytkettyä parikaapelia (Ethernet cross-over cable) ei pidä käyttää. Ristiinkytketyn kaapelin tunnistaa siitä, että läpinäkyvien liitinten sisällä kulkevat värilliset johtimet ovat liittimissä eri järjestyksessä, kun taas suoraankytketyssä ne ovat samassa järjestyksessä molemmissa liittimissä.

Tietokoneiden mukana saattaa myös tulla modeemikaapeli pienemmillä RJ11-liittimillä, jotka sopivat puhelinpistokkeeseen. Modeemi- tai puhelinkaapeli ei toimi kyläverkossa, vaikka sen mahtuukin kytkemään verkkoliittimeen ja koneen verkkosovittimeen. Tietokoneet toimivat verkossa automaattisesti lähiverkon (Local Area Network, LAN) oletusasetuksia käyttäen, eli automaattisilla TCP/IP-asetuksilla. Verkkojohdon kytkemisen lisäksi ei usein tarvita muita toimenpiteitä. Mikäli verkkoyhteys ei toimi, kannattaa tarkistaa verkkosovittimen ja käyttöjärjestelmän asetukset. Ohjeet eri käyttöjärjestelmille löytyvät navigointivalikosta vasemmalta.

Verkkoliittimet

Kytkentä

Kaikki TYS:in asunnot, mukaanlukien solujen huoneet ovat valmiiksi kytketyt vähintään yhdellä liittimellä. Suuremmissa asunnoissa, kuten perhekolmioissa tai -neliöissä voi olla useampiakin liittimiä aktiivisena eri huoneissa riippuen rakennuksen kokonaisasuntomäärästä. Suuremmissa asunnoissa kuin yksiöissä nämä useammat liittimet on pyritty aktivoimaan eri huoneisiin mikäli mahdollista. Koska kaikissa asunnossa on jo verkko valmiiksi kytkettynä, ei verkkoliittymää tarvitse vaihtaa tai siirtää muutettaessa asunnosta toiseen.

Jos toteat, että liitin on aktiivisena väärässä huoneessa tai väärällä puolella huonetta, niin liitintä ei tästä huolimatta voida siirtää toiseen rasiaan. Liittimien staattisuus pitää kustannuksemme alhaisina, joten meidän ei tarvitse enää periä ylimääräisiä maksuja asennuksista tai muutostöistä. Jos liitin on väärässä huoneessa, niin tällöin kannattaa hankkia joko pitempi verkkojohto tai vaikka langaton reititin. Verkon aktiivilaitteiden porttien kapasiteetti on otettu kokonaan käyttöön, joten eri rakennuksissa on jo nyt maksimimäärä liittimiä aktivoitu. Tästä syystä myöskään lisäliittimien aktivoiminen huoneistoihin ei ole toistaiseksi mahdollista.

Jos epäilet, että liitin on rikki tai et löydä asunnosta yhtään aktiivista verkkoliitintä, ota yhteys kyläverkon ylläpitoon sähköpostitse, tai soittamalla IT-palvelupisteeseen.

Jos liittimestä puuttuvat liitinmerkinnät, ne on revitty pois tai haalistuneet tai verkkoliitin on silminnähden rikki, niin ota yhteys TYS:in huoltomieheen.

Ikituurin asuntojen verkkoliitinpaneeli

Ikituuri connection panel

Ikituurin asunnot eroavat kaapeloinniltaan muista TYS kohteista. Kaikissa asunnoissa on asuntokohtainen verkkoliitinpaneeli, joka on sijoitettu sulakekaapin yhteyteen. Sulakekaappi löytyy läheltä asunnon sisäänkäyntiä. Asuntoon tuleva kyläverkkoliittymän liitin on merkitty TJ/x.x-tunnisteella, joka on kaikilla asunnoilla eri. Olohuoneen liittimet on merkitty tunnisteella OH ja makuuhuoneen liittimet tunnisteella MH. Kyläverkkoyhteyden aktivointi haluttuun huoneeseen onnistuu helposti kytkemällä TJ-liittimestä verkkokaapeli haluttuun liittimeen. 0,5m pituinen verkkojohto riittää.

Jos asuntoon halutaan aktivoida useita liittimiä samanaikaisesti, niin siihen vaaditaan verkkokytkin tai reititin. Sulakekaapissa on pistorasia ja pieni syvennys, johon pieni verkkokytkin tai reititin voidaan sijoittaa. Huomaathan kuitenkin että jos sijoitat langattoman reitittimen sulakekaappiin, niin kaapin metallirakenne todennäköisesti heikentää signaalia ja aiheuttaa epävarmaa toimintaa langattomalla yhteydellä. Siksi langaton reititin kannattaakin asentaa huoneen verkkorasiaan.

Ikituuri connection panel